Rätt matolja vid rätt temperatur

Välj rätt matolja vid rätt temperatur!

Upptäck hemligheten bakom att välja rätt matlagningsolja för olika ändamål! Temperaturen spelar en viktig roll när det kommer till att välja den bästa oljan för matlagning. Nedan presenteras några rekommendationer att ha i åtanke:

Hög temperatur (stekning, fritering): Vid exempelvis fritering förstörs särskilt omega-3 och det är därför viktigt att välja en olja som tål höga temperaturer. Det är även viktigt att skilja mellan kallpressad och varmpressad olja. En kallpressad olja klarar lägre temperatur medan en varmpressad olja klarar av högre temperaturer. Det är dock viktigt att tänka på att en kallpressad olja innehåller mer vitaminer och antioxidanter än en varmpressad olja. Exempel på oljor som tål höga temperaturer är smör, ghee, avokadoolja och kokosolja.

Låg temperatur: Här passar oljor som tål lägre temperaturer, exempelvis rapsolja, solrosolja och majsolja. Olivolja rekommenderas vid ett mellanting mellan hög och låg temperatur.

Dessa riktlinjer är bra att följa men kom ihåg att rykpunkten varierar väldigt mycket beroende på om oljan är kallpressad eller varmpressad! Var noga med att välja kvalitetsoljor och anpassa ditt val efter den temperatur som används vid matlagningen. Bon appétit!