Hormonell obalans och stress!

Ena stunden är jag arg och några minuter senare är jag ledsen. Mitt humör är som en berg- och dalbana. Vet inte vad som händer, kan inte kontrollera mina känslor. 

Om du känner igen dig i det ovan nämnda så ska du veta att du inte är ensam. En vanlig orsak till att dina känslorna pendlar kraftigt är att du lider av en hormonell obalans. Självklart finns det även andra symtom vid hormonell obalans, exempelvis utebliven mens, mensvärk, känsla av uppsvälldhet, akne, sömnproblem och minskad sexlust.

En hormonell obalans kan även vara ett tecken på andra underliggande allvarliga sjukdomar, det är därför viktigt att inte låta tiden gå utan att ta tag i problemet!

Vad är hormoner och vad har de för uppgift? Hormonerna styr mycket av det som sker i vår kropp, bland annat när vi kommer in i puberteten, hur vi växer, fortplantningen och mycket annat. Hormonerna formas i körtlar eller i olika celler för att därefter vidarebefordras till andra organ i kroppen. Nervsystemet och hormonsystemet samverkar och tillsammans kontrollerar dem vad som sker i kroppen. 

Varför hamnar vi i hormonell obalans och vad för konsekvenser kan det få? Stress är ett ord som ofta kan förknippas med hormonell obalans. Hormonsystemet är komplext och väldigt fragilt och det krävs inte mycket för att våra hormoner ska hamna i obalans. Ju äldre kvinnor blir, speciellt efter 35 års åldern, ökar risken för att råka ut för det precis nämnda då hormonerna går igenom en förändring.