Vad händer i kroppen när vi är kära?

Alla hjärtans dag berör på många sätt. Du kan vara ensam, med en partner, eller en stor familj- alla behöver vi kärlek. 

När jag bodde i Kentucky, USA och gick på High School fick vi ge ett Candy gram, ett papper där vi gav en fin hälsning med en polkagrisstav. Man kunde ge det till vänner, någon som man hade en crush på i hemlighet eller till någon i familjen. Fint att kunna ge och att få ta emot ett kärlekstecken. 

Det är signaler till hjärnan som fungerar som en slags kemisk process. De gör att vi kan knyta an och känna attraktion och omtanke. Lusten ökar vid beröring precis som när vi får massage eller en kram. När vi har för lite av någon signal i hjärnan kan vi bli rastlösa, svårt att känna lust till sex, bli aggressiva, irriterade och trötta. Att tappa lusten till både jobb och hemmaliv sänker livskvalitén. Lösningen är att testa och se hur det egentligen står till med dina signalsubstanser. Du kan enkelt testa dina signaler genom ett morgonurintest till ett av våra ackrediterade labb. Klicka här för att läsa mer.

Skulle det sedan vara en obalans så hjälper vi dig på Lüning Näringsklinik att få ordning på signalerna. Det är oftast ingen quick fix men vi gör det från grunden med att stärka dig med hjälp av kosten och näringsmedicin enligt ett funktionsmedicinskt tillvägagångssätt. Vi arbetar dessutom med livsstilen så att vi ser till att du inte trillar tillbaka. De signalsubstanser vi kan mäta är Dopamin, Adrenalin, Noradrenalin, Serotonin och GABA. Dopamin, serotonin och oxytocin är så kallade lyckohormoner. 

När du är attraherad av någon skickar din hjärna ut dopamin, dina serotonin nivåer höjs och oxytocin produceras. 

Dopamin: Vid attraktion utsöndras dopamin och noradrenalin vilket gör oss euforiska. Vid utmattning kan det vara svårt att orka med denna process då dopamin inte bara bildas i hjärnan utan också i binjurarna som kan underproducera dopamin vid mycket stress.  

Låga dopaminnivåer kan ge låg sexlust, stela muskler, svårt att somna, svårt att motiveras, trötthet, svårt att fokusera, apati och svårt att lyssna in när någon pratar. 

Alkohol och droger höjer först upp dopaminet men sedan efter en tids användning behöver man ta till mer och mer och till slut fungerar inte signalerna och man hamnar i en farlig återvändsgränd. Förutom att vara kär kan du höja dopamin naturligt genom att äta en hälsosam kost som innehåller aminosyran L-Tyrosin. (Finns även att köpa som kosttillskott här!) Dopaminrik mat finns i sötmandlar, avokado, bananer, biff, kyckling och ägg. Sov dina åtta timmar och glöm inte bort att stressa ner genom enkla andningsövningar. Något som jag personligen föredrar är 15 minuters yinyoga hemma eller varför inte boka upp och komma igång med yinyoga på en yogastudio. 

Serotonin: Signalsubstansen som är mest känd som glädjehormonet. Vid brist av serotonin kan du bli deprimerad.  

Blir du kär eller startar om med din respektive och blir kära på nytt så skapas dopamin som i sin tur höjer serotoninet. Tryptofan är en aminosyra som bygger serotonin. Den finns bland annat i kalkon, lax, ägg, bananer, gröna bladgrönsaker, solrosfrön, vattenkrasse, pumpafrön, champinjoner, broccoli, ärtor, cashewnötter, pistaschnötter och sötmandlar.  Av all serotonin finns ca 90 % i mag-tarmkanalen så se till att din mage-tarm fungerar som den ska. Du är välkommen att boka en tid hos oss om du önskar få ordning på detta. Du kan bland annat själv checka av om du har den optimala typ 4 i Bristol Stool Chart (sök på Bristol Stool Chart på internet så finner du bilder).

Se till att du får tillräckligt med ljus och rörelse som också kan höja upp möjlighet till högre serotonin. Serotonin reglerar flera hjärnfunktioner såsom aptit, inlärning, sömn, minne och uppfattning.  

Oxytocin: Utsöndras när vi har sex, ammar, får massage, kramas. Ja, helt enkelt all slags beröring!  

Idag på alla hjärtans dag vill vi att du ger någon du tycker om en 20 sekunders kram. När du gör det utsöndras nämligen oxytocin. Det fiffiga är att både den som ger och den som får en kram är vinnaren.

Detta ger: Tillit, empati, trohet, positiv kommunikation, lättare att bonda/knyta an. Det hjälper även bröstmjölken att rinna till och att spermierna rör sig och sätter igång barnafödsel. 

Så med önskan om en fantastisk dag i kärlekens tecken uppmanar jag dig att skriva ett fint brev till någon som står dig kär och om möjligt ges, ge dem en kram som varar minst 20 sekunder!