Varför kan en hormonanalys vara bra för mig som har en hormonell obalans i kroppen?

Med hjälp av olika hormonanalyser så kan dessa mäta dina hormonnivåer i kroppen för att få en djupare förståelse över den hormonella balansen i din kropp. En hormonanalys visar balansen mellan de viktiga hormoner som kroppen producerar. Östrogen, progesteron, kortisol, testosteron och DHEA är några markörer som kan analyseras. I analysen kan vi se avvikelser i de olika hormonerna som kan vara grunden till besvär som infertilitet, minskad sexlust, akne, humörsvängningar och trötthet. 

Varför är de olika hormonerna viktiga? 

  • Östrogenet är viktigt för vårt skelett och för att det centrala nervsystemet ska fungera optimalt. Hormonets funktion är även viktigt för att menscykeln ska fungera samt för att spermier ska bildas. 
  • Progesteronet är viktigt under graviditeten för att livmodern ska kunna ta emot ett befruktat ägg. Det är även viktigt för att fostret ska hållas kvar i livmodern under en graviditet. 
  • Kortisolets funktion i kroppen är att reglera omsättningen av socker, fett och protein i kroppen. Hormonet frisläpps även vid stress och vid en förhöjd nivå av kortisol kan det indikera på att kroppen är utsatt för alldeles för mycket stress.
  • Testosteronet har viktiga funktioner såsom påverkan på syresättning av blodet, fördelning av kroppsfett samt för att hålla humöret och orken uppe. Hormonet är även viktigt för den sexuella driften hos både kvinnor och män. 
  • DHEA har en uppbyggande och läkande funktion i kroppen. 

Varför behöver dessa hormoner fungera för att vi ska få en hormonell balans i kroppen? Alla hormoner är viktiga komponenter för en hormonell balans. Har du brist på något hormon så kommer det påverka hela balansen. Likaså om du har en dominans eller om din kropp producerar mer av ett specifikt hormon. Om du exempelvis har en östrogendominans så är det en indikation på att du har brist på hormonet progesteron. Det finns flera olika konsekvenser av detta. Det kan bland annat leda till att du löper större risk för att drabbas av infertilitet och missfall vid en graviditet.