VARFÖR ÄR JOD SÅ VIKTIGT?

Sköldkörteln är beroende av jod för att kunna justera ämnesomsättningen i kroppen. Människan själv kan inte producera jod naturligt utan vi behöver tillföra det via en jodberikad kost alternativt kosttillskott. Livsmedel som innehåller jod är bland annat fisk, skaldjur och blåstång.

Vilka löper större risk för jodbrist?
Människor som äter kalorifattig kost, eller en kost som inte består av fisk, skaldjur eller tång löper större risk för att råka ut för jodbrist. Konsekvensen av jodbrist kan komma att leda till struma vilket innebär att sköldkörteln växer. Brist på sköldkörtelhormon kallas hypotyreos. Ämnesomsättningen stannar av och man kan känna sig ovanligt trött, gå upp i vikt eller bli nedstämd. Jod är även viktigt för att minimera risken för cystor på äggstockarna och brösten samt för att stärka testiklarna.

Genom en hårmineralanalys kan du få en större förståelse för om du har problem med din sköldkörtel. För att mäta jod går det att göra genom ett urinprov som skickas till ett auktoriserat labb i Europa. För mer information, maila info@luningnaringsklinik.se